ronskibiitti-epavaaryys

Ronskibiitti tiputtaa pitkäsoiton – ”Levyllä on palattu kantaaottavampaan meininkiin”

13.12.2017
ronskibiitti-epavaaryys

Katso Ronskibiitin Sat-taa video YouTubessa: https://youtu.be/Kj5v-K6Kgzk

Se on Ronski! Omaperäisellä otteella musiikkia tekevä turkulainen räppibändi puskee uutta musiikkia eetteriin kovalla tarmolla. Ensimmäisen, vuonna 2006 päivänvalon nähneen Eipä Kestä -albumin jälkeen kokopitkää pakettia saatiin odotella tovi, mutta viime vuosien aikana bändi on pistänyt pihalle lätyn jos toisenkin. Niistä uusin, Epävääryys, pläjähtää kuunneltavaksi kuluvan viikon perjantaina.

Freshcode.fi istahti alas Klaus Kustaan, k!RByn, Sattaliten ja Loudus Plexuksen seuraan utelemaan bändin fiiliksiä uudesta julkaisusta.

ronskibiitti-epavaaryys

Lähdetään liikkeelle perinteisellä: Levy on paketissa, miltä nyt tuntuu?

k!RBy: Mä sanoin edellisen pitkäsoiton Las Italon kohdalla, ett se oli paras levy mitä me oltiin siihen mennessä tehty, ja nyt mä olen sitä mieltä, ett Epävääryys on meidän paras levy. Se syntyi tosi luontevasti ja vaivattomasti, eli jotain me varmaan tehdään paremmin ku ennen. Ja tää oli itse asiassa ensimmäinen Ronskibiitti-levy, mille tuli vähemmän biisejä kuin mitä oli tehty!

Klaus Kustaa: Joo, tän tekoprosessi ja äänitykset on ollu niin inspiroivia ja hyvän fiiliksen juttuja, ett tästä oli jo heti kärkeen sellanen olo, ett nyt tulee hyvää kakkaa! Oikeastaan ekat ongelmat on tullu vastaan vasta siinä vaiheessa, kun on pitäny päättää mitkä biisit levylle tulee.

Sattalite: Tuotannon puolesta tää on myös yhtenäisempi levy. Kun Las Italolla oli biittejä ehkä 15 000 eri tyypiltä, niin tällä saundi on paremmin kasassa. Koko levy on oikeastaan oman porukan tekemä – yks biitti on Klaus Kustaalta, kolme multa ja loput 2Tahdilta.

Loudus Plexus: Se on tosiaan yhtenäinen kokonaisuus. Kaikki palaset tuntuu olevan ikään ku samast paketista.

Ja sitten ehkä siihen ilmeisimpään kysymykseen: Mikä ihme on epävääryys ja miten se päätyi levyn nimeksi?

k!RBy: Sattalite käytti riimeissään sitä sanaa, mut oikeastaan tarkoitti vääryyttä. Sit alettiin miettiä sitä, että jengi oikeestaan käyttää tota sanaa suht yleisesti. Sehän on tuplanegaatio, eli epävääryys tarkoittaa käytännös oikeutta. Ja se osuu suoraan tän levyn teemaan: biiseissä käsitellään sitä, miten nykyaikainen ihminen kokee koko ajan hirveetä tuskaa, vaiks kaikki on periaatteessa ihan hyvin.

Klaus Kustaa: Ja lisäks ton tyyppiset keksityt sanat on vähän samantyyppinen trendi kuin se, että ihmiset keksii myös ”tosiasioita” ja ”vaihtoehtoisia totuuksia”.

Epäselvä homma! Entä millaisissa fiiliksissä biiseillä liikutaan?

k!RBy: Noin perusmeiningin osalta tätä levyä ei varmaankaan voi luonnehtia mitenkään kovin iloiseks.

Klaus Kustaa: Tästä on jääny oikeestaan pois kaikki semmoset varsinaiset huumoribiisit, ja on palattu enemmän kantaaottavampaan meininkiin, jota meillä on silloin alkuun ollu enemmän.

Raottakaa hiukan levyntekoprosessin kulisseja – milloin ja missä levyn biisit on tehty?

Klaus Kustaa: Useampi tän levyn biiseistä on syntynyt sessareissa sen sijaan, että oltais kirjoitettu vaan itsekseen. Melkeen kaks vuotta sitten käytiin äänittämässä ekat demot Liedossa, ja niistä päätyi levylle neljä biisiä. Lisäks biisejä on tehty sessioissa Sattaliten studiolla ja 2Tahdin studiolla Helsingissä. Esimerkiks Anna lisää -biisi syntyi 2Tahdin studiolla niin, että ensimmäisen illan jälkeen Sattalite teki biitin yöllä kännykällä, ja seuraavana aamuna kirjotettiin riimit. Ja siitä tuli ihan v**un kova biisi.

k!RBy: Sessioiden lisäks tän levyn syntymisen taustalla on kaks olennaista hetkeä – Klaus Kustaan sairasloma ja mun duunipaikan vaihtaminen, jolloin olin pari kuukautta lomalla. Molemmat kirjoitti sillon tahoillaan paljon.

Haastattelun tuoksinassa ilmenee, että myös Turku–Helsinki-moottoritie on toiminut useammankin versen kirjoitusalustana: Sattalite on kirjoittanut sanansa kahteen biisiin ja Loudus Plexus yhteen automatkalla.

Sattalite: Ja se Louduksen verse on muuten Mummot-biisin paras!

Ronskibiitti on tunnettu myös persoonallisista musavideoistaan ja kovasta livemeiningistään. Vaikka ei pitäisi nuolaista ennen kuin levy tipahtaa, kysytään kuitenkin jo ennakoita jatkosta: Milloin Epävääryyttä pääsee aistimaan muillakin kuin korvilla?

k!RBy: Pari videota on levyltä jo julkaistu – viimeisimpänä Sat-taa, joka on Sattaliten tuotantoa, ja hiukan sitä ennen tuli Anna lisää meidän takuuvideomiehen, Asemarainan Atten tuottamana. Ja lisää videomateriaalia on jo tekeillä. Keikkaseteissäkin on jo pyöritetty muutamia uuden levyn biisejä, ja niitä varmasti lisätään levyn ilmestymisen myötä. Mut sanotaan näin, ett ”täs on nyt ollu vähän kaikenlaista”, ettei oo ehtiny kauheesti miettiä.

ronskibiitti-kirby
”Kaikenlaista” tosiaan on ollut – Ronskimiehillä on lusikoita musasopassa suunnalla jos toisellakin, niin bändinä kuin yksilötasollakin: Ronskibiitin ja Nightsatanin Ronski & Satanic -yhteisprojektin tiimoilta on tehty demoja ja huhuja k!RByn soolomatskusta on kuiskailtu. Bändin jäsenten hyppysissä ovat lisäksi esimerkiksi sellaiset nimet kuin 64mula, Claws Cousteau ja Itse-julkaisut, joten tekemistä tosiaan piisannee!

Tiputtakaapa loppuun vielä shout-outit Epävääryys-levyn tiimoilta!

Minkille kannen piirustuksesta, Jannelle taittelusta, LXC:lle masterista, Tumpille/Överdogille julkaisemisesta ja kaikille jotka jaksaa ostaa levyjä ja käydä keikoilla! Tärkeä osa levyn valmiiks saattamista on ollu tietenki hengissä selviäminen! Se vaatii polttoainetta, josta erityiskiitos seuraaville: WG-Wokit Turussa, Marjaana Pohjola ja Roots Kitchenin sekä Kuoren jengi, KASVIS-ravintola Turussa, Sami Tallberg ja Cargo Coffee Hesois, Soi Soi Kallios, Fafasit ja toistaiseks trendaava kasviseinesbuumi, joka tekee elämästä helppoa.

Freshcode.fi kiittää haastattelusta – ja jo etukäteen uudelta levyltä takuuvarmasti löytyvästä Räävittömän Omaperäisestä Nakutuksesta Sekä Kielellisestä Ilottelusta! Ronskibiitin Epävääryys-albumi ulkona perjantaina 15.12. diginä, kasettina ja vinyylinä – Get yarrrs!

Ronskibiitin Epävääryys-albumi saatavilla perjantaina 15.12. alkaen ainakin Kulttuurispotti Asemalta.

Ronskibiitti Facebookissa: https://www.facebook.com/Ronskibiitti/
Ronskibiitti Instagramissa: https://www.instagram.com/ronskibiitti/