NCO (Mauno Gang) haastattelussa – musiikkimogulia “väsyttää”, mutta työtahti on hurja

6.10.2017

Tsekkaa NCO:n Myyrä (feat. Rosvo) -musavideo YouTubessa: https://youtu.be/5naWA6GhY30

Trap-soundin aallonharjalla ratsastava turkulainen Mauno Gang -kollektiivi on viimeisen vuoden aikana ottanut hommat haltuun. Kollektiivin jäseniltä on tullut hyvään tahtiin biisejä ja musavideoita, ja keikkoja on vedetty ympäriinsä – mm. Ruisrockissa. Hiljattain uuden Väsyttää -levyn julkaissut NCO on yksi Mauno Gangin keskeisiä hahmoja. Freshcode.fi poimi musiikin monitoimimiehen kyytiin, ”pysähtyi, hyppäs pois autost” NCO:n kotistudion nurkilla ja istahti pienelle juttutuokiolle.

NCO

NCO? Kerro vähän jotain itsestäsi ja miten sun musahommat alkoi? Mikä inspiroi?

Musiikki on vahvasti mun identiteetti. Oon duunannu musaa niin kauan ku muistan. Tyylit on vaihdellu. Pleikkarin Singstar-mikillä alkoi – ihan läpällä. Freestaileja koulun pihalla Jyväskylässä – halusin saada aikaan reaktioo, eli frendit nauramaan hyville läpille. Junnuna kuulokkeissa oli mm. Mobb Deep ja Nas – myöhemmin tuli sit MF Doom mut Mobb Deep tais olla se kovin juttu.

Mitä muuta sun elämään kuuluu musan lisäksi?

No tuntuu että tässä on semmonen työmoodi päällä et tekee vaan musaa joka päivä. Kotielämää tyttöystävän kanssa sit lisäks. Musakuviot ei rajotu pelkkään räppäämiseen vaan teen myös dj-juttuja ja nyt aloittelen tapahtumajärjestäjän hommiakin.

Miehen elämään mahtuu selvästi myös pientä arkipäivän mystiikkaa. Ensin soi puhelin – toisessa päässä ei ole ketään. Heti kun tilanne on taputeltu taskusoiton piikkiin pärähtää rappukäytävässä joku hälytyskello soimaan. Mitään outoa ei kuitenkaa näy tapahtuvan, joten jatkamme jutustelua.

Minkälaisia projekteja sulla on tällä hetkellä meneillään?

Tapahtumajärkkäilyä, Dizzy Danin kaa yks EP tekeillä, sit mulla on oma soolo EP tekeillä, joka tulee olemaan ihan eri soundia ku aikasemmat jutut. Tapahtumajärkkäilystä sen verran, että 21.10. Turussa starttaa mun uus wave-klubi.

Sulla on aika hyvä haippi päällä. Millasta duunia tämmöseen asemaan pääsemiseen on vaatinut?

No aluks vaan ajattelin päässäni et haluun räppäriks ja duunaa tätä shittii. Jotenki sitä mietti niin paljon et vähän niinku psyykkas ittensä tekemään tätä duunia joka päivä. Tavoite on ehkä se työnarkomaanin asema. Jos en jaksa räpätä ni spinnaan levyjä, tai teen biittejä et homma pysyy balanssissa, mut kokoajan teen jotain. Teen myös ite promoa, mut se on aika pientä, lähinnä päivityksiä ja kuvien lähettämistä jne. Sekin on kyllä alkanut kiinnostaa enemmän.

All Day myy sun keikkoja. Miten tämmönen diili syntyi?

Juttelin Eevil Stöön kaa Ruisrockin bäkkärillä – hänhän on All Day:llä ja mainitsin et haluisin jonkun keikkamyyjän. Stöö sitten huikkas All Day:n Esalle et tuuppa käymään täs ja siinä se sit oli. Digataan Stöön kaa toistemme musasta, joten kun luottoa löytyi tällaselta isommalta nimeltä niin se varmaa auttoi.

Sulta tuli just levy. Millainen sen tekoprosessi oli?

No mä päätin et rupeen tekee sitä. Siit alko semmonen kausi etten paljon ketään nähny. Istuin täs himassa ja tein. Heräsin, rupesin tekemään levyä, hermostuin, tein lisää. Ei se mitään helppoo ollu. Puoli vuotta siihen meni.

Levyllä on yks sun oma biitti. Teetkö enemmänkin biittejä?

Nyt oon tehny taas päivittäin. En oo omiin biitteihin aina niin tyytyväinen, vaik jengi kehuiskin niitä.

Väsyttää -biisissä kerrot ”suomiräpin pistävän väsyttää”. Voitko avata tätä vähän?

No vähän niinku et uudet jutut on tulos ja halusin ylikorostaa sitä. Mähän oon periaatteessa suomirap -fani. Oon kuunnellut aiemmin suomiräppiä, ja hyvää kamaa sieltä löytyy mut halusin vaan tuoda tämmösen pointin esiin. Olihan tää vähän myös suunnattu semmosille ketkä keikkojen jälkeen länkyttää ja haukkuu tätä uutta saundia.

Miten haluaisit uudistaa kuvioita?

Haluaisin saada tänne Turkuunkin enemmän tätä träppikulttuurii nuorisolle. Meilläkin on paljon keikkoja Stadissa, mut Turus ei. Jos sais luotuu Turustakin paikan, missä nuorten ei tarvis odottaa jotain levysopparii stadista. Jos tääl ois kaikil jotain ni miks täält pitäs mihinkää lähtee?

Perinteisestä näkökulmasta voi katsoa sun musan olevan osa hip-hop kulttuurin jatkumoa. Koetko itse asian näin ja mitä hip hop sulle merkitsee?

No kyllähän se hip hop on kaikki kaikes. Se on mun elämä. Kuten jo mainitsin ni junnuna aloin kuuntelee Mobb Deeppii. Musamaku on muuttunu mut hip hop on aina ollu messissä. Jos tosissaan fiilaa hip hoppii ja räppii ni pitäs myös tehdä läksyt et pitäs ees vähän tietää mistä nää hommat tulee. Jotkut junnut ei tiedä mitään näist jutuista.

Onko Turusta tulossa jotain kovia artisteja? Kupliiko pinnan alla jotain?

Mauno Gangin Dizzy Danilta ja Fettiltä tulossa soolot. Semmosta melodist saundii mitä Suomes ei o kuultu viäl. Vuahi ja Hurjamayn pitää tietty kans mainita.

Kun nyt ollaan onnistuttu kaivamaan yksi Mauno Gangin myyrä maan alta, niin lienee sopivaa kysellä myös ryhmästä.

Miten ja missä Mauno Gang sai alkunsa?

Turun Yo-kylästä hommat lähti kun muutin Jyväskylästä sinne. Rosvon kaa duunattiin aluks. Naputettiin MPC:tä ja äänitettiin vaatekomerossa. Vähän semmosta boombappia ja läpänheittoo – samanlaista mitä touhusin Jyväskylässäkin. Meidän juttuja vieläkin löytyy netistä SuodatinPussiClan -nimellä. Sit Noel ja Daniel alko hengailee meiän kaa ja alettiin tekemään yhessä. Sit oli vähän niinku samat visiot ja saundillisesti vähän yhdistyttiin. Kelattiin että autetaan vähän toisiamme jne.

Onko Mauno Gangillä ryhmänä nyt jotain työn alla, ja miten työskentelette ryhmänä?

EP on tekeillä. Se on edistyny aika pikku hiljaa. Mauno Gangistähän ei alunperin pitänyt tulla mikään yhdessä keikkaileva ryhmä, vaan kollektiivi jonka alla jengi tekee soolojuttujaan. Nyt kuitenkin jengi puhuu niin paljon Mauno Gangistä, että on pakko alkaa tekee vähän sen nimissäkin juttuja. Kaikilta tyypeiltä on kyllä sooloa tulossa.

Kaikki duunaa vähän omassa himassa juttuja. Miksaukset tulee usein mun kautta, josta ne sitten lähtee Maistin Hestenssille masterointiin. Miksaan esimerkiksi Rosvon levyn. Musta Hanhi tekee ehkä enemmän itekseen juttunsa Hestensin kanssa.

Loppuläpät ihmiskunnalle?

Relatkaa – älkää ottako nii vakavasti kaikkee!

Freshcode.fi allekirjoittaa ja kiittää, musa ja kulttuuri elää ja uudistuu koko ajan. Kiitos NCO ja long live hip hop!

NCO – Väsyttää Spotifyssa: http://spoti.fi/2wn9OsM
NCO – Myyrä feat. Rosvo (video): https://youtu.be/5naWA6GhY30
NCO – Pysähdyn hyppään pois autost (video): https://youtu.be/-qglflp9LM8

NCO Facebookissa: https://www.facebook.com/NCOBRUH/
NCO Instagramissa: https://www.instagram.com/ninodondada/