Freshcode Unity Jam 2017

24.10.2017

Video: Atte Heinonen, Kuvat: Essi Suomi, Emma Poutanen, Freshcode

Katso video Freshcode Unity Jam 2017 -hip hop tapahtumasta: https://vimeo.com/236555005

Freshcode ry:n vuosittainen päätapahtuma, ikärajaton ja pääsymaksuton Freshcode Unity Jam 2017 -hip hop tapahtuma järjestettiin Turun Vanhalla Suurtorilla sijaitsevalla Brinkkalan pihalla lauantaina 27. toukokuuta.

Matalan kynnyksen tapahtumaa ohjelmistoineen suunniteltiin noin kahden kuukauden ajan ja se toteutettiin hyvin onnistuneen vuoden 2016 tapahtuman hengessä. Jäsenistöä aktivoitiin tapahtuman järjestelyissä sekä esiintyjinä tapahtumassa, ja yleisöä saapui paikalle kiitettävästi.

Vuoden 2017 uutena tapahtumapaikkana toiminut Brinkkalan piha ja sen edusta Vanhalla Suurtorilla koki muodonmuutoksen jo tapahtumaa edeltävänä päivänä, kun tapahtumapaikalle sijoitettiin Turun kaupungin Taidekontit (4 kpl) ja pihaan pystytettiin erikseen tapahtumaa varten hankittu esiintymislava.

IMG_2794

Turun Kirjakahvila tarjosi tapahtumalle tilat ja huolehti äänentoistosta sekä juomien ja kahvilatuotteiden myynnistä. Ruokaa jameissa tarjoili ennakkohaun perusteella valittu turkulainen kasvis- ja vegaaniruokaravintola VG Wok. Lisäksi paikalla oli, myös ennakkohaun perusteella valittuja myyntitoimijoita, jotka myivät lähinnä levyjä ja vaatteita. Myyntipöydistä löytyi Kulttuurispotti Asema, Grillin’, Pokko Clothing, HeikkiK/Soul Seed, Klaus Kustaa/Ronskibiitti ja TAGS ry.

freshcode49

Kokonaisvaltaisen hip hop -kulttuuritapahtuman päiväosio Brinkkalan pihassa klo 14-23 sisälsi mm. työpajoja (graffiti, break, rap), muusikoiden live-esiintymisiä ja live-graffitia. Musiikki ja työpajat starttasivat tapahtuman heti klo 14, kun DJ Ollimaine Jäbä pyöräytti vinyylit soimaan. Alkutuntien musiikki suunniteltiin breikkareille sopivaksi – joten perinteikäs soundi täytti jo vähitellen auringostakin nauttivan Brinkkalan pihan.

Työpajoihin pääsivät nopeimmat ennakkoon ilmoittautuneet kokeilemaan graffitin tekemistä, breikkaamista tai rapin tekoa ammattitaitoisten ohjaajien opastuksella. Graffiti ja rap-työpajoihin piti valmistautua pienellä luonnosmaisella ennakkotehtävällä.

freshcodeunityjam2017-002

Molotowin graffiti-työpajassa toteutettiin ennakkoon tehty luonnos, joka oli ohjeistettu sisältämään muutaman kirjaimen sanan tai hahmon. Työpajan ohjaajana toimi Matti Kuusilehto.

Break-työpajassa käytiin läpi breikin lyhyt historia ja perusteet, perusliikkeet, rinki/cypher ja harjoitus-battle. Työpajan ohjaajana toimi turkulaislähtöinen Kimmo “Heavy Haiku” Korpela (mm. Floorphilia, Break SM soolo 2015, Break The Fight, Suomen Bboy-liitto).

Rap-työpajan luonne muuttui viime hetkellä walk-in nauhoitussessioksi, jossa nauhoitettiin halukkaiden vierailijoiden riimittelyä tapahtumaa varten tehtyyn taustabiittiin. Työpajan ohjaajana toimi Isimasa.

Työpajaosion päätteeksi nähtiin showcase break-battle Floorphilia -ryhmän toimesta.

freshcodeunityjam2017-001

Brinkkalan pihan live-esiintymiset musiikin suhteen oli jaettu kahteen osioon, joista ensimmäisessä (klo 16-19) esiintyivät Pyhä Lehmä, Isimasa & Helppo J, Heimo AK & Mertenmies, Kahen keikka ja Musta Hanhi. Illan myöhäisemmässä osiossa (klo 20-23) esiintyivät vielä Turun Saha (DJ Oddjob, DJ Chuck Main, DJ Low De Rok), K. Luu & Hurjamayn, Pietari ja Ronskibiitti.

freshcodeunityjam2017-003

Iltakahdeksaksi valmistuivat noin 15 kutsuvierastaiteilijan alkuillan aikana yleisön edessä maalaamat graffitit konttien ja levyseinän pintoihin. Iltaa kohden Brinkkalan piha täyttyi mukavasti toukokuun illasta ja ohjelmasta silminnähden nauttivista ihmisistä. Tapahtuma huipentui vauhdikkaaseen Ronskibiitti-yhtyeen keikkaan.

freshcodeunityjam2017-004

Freshcode Unity Jam 2017 virallisen jatkoklubin tapahtumapaikkana toimi klo 23 alkaen Gong, jossa esiintyivät So Damn Tuff (DJ Chuck Main & DJ Sammy Jam), Chydeone lukuisine vieraineen sekä Asa & Me-Me.

Suuret kiitokset lukuisille esiintyjille, taiteilijoille, talkoolaisille ja yhteistyökumppaneille, joiden kanssa Freshcode Unity Jam -tapahtuma tänä vuonna toteutettiin! Erityiskiitokset myös tapahtuman dokumentoijille: valokuvaajat Essi Suomi, Emma Poutanen, Alec Sara ja Mikko Korhonen sekä video-auteur Atte Heinonen (Asemaraina).

Freshcode Unity Jam 2017 oli kokonaisuudessaan erittäin onnistunut tapahtuma, ja saimme positiivista palautetta yleisöltä ja esiintyjiltä rutkasti – kiitos palautteesta.

Tästä on hyvä jatkaa!

FreshcodeUnityJam2017-A3

Freshcode Unity Jam 2017 -yhteistyökumppanit:
Kirjakahvila
Gong
JS Soundgroup
Turun kaupunki
Kulttuurispotti Asema
Molotow Finland
Suomen Bboy-liitto
Lightpress
Pilvia
VisitTurku
Tiketti
VG Wok

Taiteen edistämiskeskus (Varsinais-Suomi) myönsi Freshcode ry:lle erityisavustuksen Freshcode Unity Jam 2017 -kulttuuritapahtuman osakustannuksiin.