ronskibiitti-makingof

Ronskibiitti tulittaa – uutta tulossa eikä keikoilla säästellä – katso videoteaser

9.4.2017
ronskibiitti-makingof

Video: Katso Ronskibiitin tulevan Anna Lisää -videon teaser – mitä Klaus Kustaa ja Kribu oikein touhuavat? https://vimeo.com/212214780

Kuvat: Klaus Gilbert

Ronskibiitti ei liiemmin esittelyjä kaipaa. Jos nimi ei vielä ole tuttu – kyse on pitkän linjan turkulaisesta rap-kokoonpanosta, jonka muodostavat vokalistit Klaus Kustaa ja Kribu – kolmantena mikin varressa nykyisin myös Sattalite – sekä levysoitinten takana sahamies DJ Low De Rok. Ronskibiitin taustalla toimii ja on toiminut alusta asti myös mystinen tuottajaguru 2Tahti, jonka joku saattaa tunnistaa myös nimellä Mesak.

Maaliskuun lopulla nettiin ilmestyi kuvia Ronskibiitin uuden videon kuvauksista. Homma näytti lähteneen lapasesta – mikä ei tietenkään yllätä, jos ryhmä on tuttu entuudestaan. Freshcode.fi pääsi jututtamaan Ronskibiitin Klaus Kustaata ja Kribua, sekä mm. tulevan Ronskibiitti videon monitoimimiestä ja ohjaajaa Asemarainan Atte Heinosta.

ronskibiitti-makingof

Uutta videota siis työn alla ja kuvien perusteella näyttäisi siltä että Hollywood kutsuu ja scifileffaa tulossa. Voitteko – edes vähän – raottaa esirippua jo tulevan suhteen?

Klaus Kustaa: Juu siis tilauksessa oli yksinkertainen räppivideo, jossa heilutetaan käsiä ja huulisynkataan. Nyt siinä on sitten scifiä ja matrixia mausteena.

Kribu: Kyllä tämä taas on tuon Paimion Pärimannin juttuja. On se ihme äijä. Viestiä alkoi tulla, että Anna Lisää resonoi Atten korvaan ja että on keksinyt siihen ”yksinkertaisen ja helposti toteutettavan videoidean”. Jepjep. Seuraavaksi olikin rakennettu futuristinen emoalus roinasta ja salaojaputkista ja kuvauksiinkin oli varattu pari päivää. Hah! Kuva näyttää kyllä puolivalmiinakin erittäin sokeriselta niinku Attelta voi odottaakin.

Videon tekijä/ohjaaja/auteur siis Aseman Atte Heinonen, tietenkin. Oliko kuvauksissa muuta työryhmää ohjaajan ja bändin lisäksi? Entä miten hommat jakautuivat?

Kribu: Joo, kuten sanottu, Attehan se tämänkin hulluuden keksi, mutta tuotantoryhmään kuului Atten lisäksi Artturi Rostén ja Kalle Kolin, jotka kolmen kimpalla hoitivat kuvaukset erittäin ammattitaitoisella otteella. Luottoassari Metakolibri-Juppen lisäksi bändin lähipiiri hääri pyyteettömästi apuna hyvällä sykkeellä.

Klaus Kustaa: Artturin tehtävänä oli pitää huolta, että Atte saa aikataulun pidettyä hanskassa. Hyvin pysyikin. Atten, Artturin ja Kallen tiimityöskentely oli saumatonta ja dynaamista. Toivottavasti jampat jatkavat yhteistyötä.

ronskibiitti-makingof

Atte: Heh, oli tää ehkä helpoin video teidän näkökulmasta, jos vertaa aikaisempiin! Mulla on sellainen filosofia, kun teen liikkuvaa kuvaa, että teen aina niin hyvin kuin osaan ja pidän itseäni sopivasti epämukavuusalueella, jotta opin jotain uutta tehdessäni. Musavideoissa koitan keskittyä mahdollisimman paljon sisältöön ja laatuun määrän sijaan ja mä oon helkkarin kiitollinen, että oon saanu Ronskibiitiltä niin paljon luottoa ja lähes vapaat kädet tehdä!

Jotta tän kokoinen tuotanto olis ylipäänsä mahdollinen tehdä nopeassa aikataulussa, päätin, että kaikki tapahtuu yhdessä kuvauslokaatiossa. Helppouden vastapainoks halusin siihen mahdollisimman näyttävät ja ideaa tukevat lavasteet. Halusin tehdä mahdollisimman paljon eli tässä tapauksessa kaikki praktina, jotta editissä ei tarvitse tehdä muuta kuin parsia osat kasaan. (Practical – eli kun puhutaan elokuvista – sillä tarkoitetaan efekteissä ja lavasteissa, että ne on konkreettisia eli oikeasti olemassa eikä esimerkiksi tietokoneanimoituja).

Kaikki paukut siis esituotantoon ja osaavat tekijät tiimiin. Kysyin Artturia mukaan heti, kun olin ideani kertonut Ronskin suuntaan. Hän lähti suorilta mukaan projektiin. Artturi on Taideakatemian elokuvapuolelta näillä näppäimillä valmistuva kokenut ammatti-äijä, lisäks velho prakti-efekteissä ja lavasteiden rakentamisessa. Tällä videolla nähdään, mitä syntyy, kun kaks Pelle Pelotonta lyö päänsä yhteen. Tiesin, että Artturi on järjestelmällinen, jonka takia luotin hänelle apulaisohjaajan viitan ja aikataulun hallinnan, jotta sain keskittyä kameraan ja kaikkeen kameran edessä tapahtuvaan. Itsellä tuppaa kellon tiiraaminen unohtua, kun oikein kameran taakse syventyy ja tässä projektissa oli erityisen tiukka aikaraami, koska samana iltana oli Ronskibiitillä keikka Dynamon 20-vuotis synttäreillä. Kaiken piti mennä nappiin ja niin menikin!

ronskibiitti-makingof

Me rakennettiin yhdessä lavasteet parissa päivässä ja yhteensä ennakkovalmisteluihin ja suunnitteluun meni viikon verran. Käytiin metskaamassa Oili Jaloselta autonpenkit ja Eko-Matin aarreaitasta kaikennäköistä erikoissälää ja salaojaputkia, jotka kaikki patinoitiin näyttämään ruosteiselta metallilta. Omaakin rekvisiittaa löytyi nurkista. Mua huvittaa, kun porukka aina ihmettelee miks otan talteen kaikkea ihme roinaa joka paikasta. Tällä kertaa niistä rakenneltiin koneita ja yksityiskohtia lavasteisiin. Kirpparilta löysin kerran neukku-ajan opetusmateriaalia filmirullilla. Skannasin niistä muutamat moottorin räjäytyskuvat lavasteiden näyttöihin. Artturi toteutti komeat kehon maskeeraukset efekteineen! Mä näpertelin virtuaalilasit koko sakille suojalaseista ja vanhan epäkuntoisen kasettisoittimen komponenteista.

Kalle on elokuva- ja rap-musiikkidiggari ja opiskelee myös elokuvaa Taideakatemiassa. Pyydettiin hänet apuun kuvauspäiväksi. Ei hänkään päätöstään paljoa aikaillut, kun scifiä ja räppiä oli tarjottimella. Kuvauspäivän aamuna ennen testattiin vielä lavasteet, valot ja kamerarigin toiminta porukalla. Artturi ja Kalle hoitivat bändin maskeerauksen ja avustivat kuvauksissa.

Tulevan videobiisin nimi Anna lisää, voitteko avata vähän biisin sisältöä?

Kribu: Biisi kertoo oikeastaan simppelisti aspartaamista ja muista nykyajan keinotekoisista makeutusaineista joilta on vaikea välttyä, vaikka niitä ei käsitykseni mukaan kuuluisi ihmiseen laittaa ollenkaan. Kyllä tuota hölmöilyä käytetään myös biisissä nykypäivän hömpötysten kritisointiin.

Klaus Kustaa: Minun vinkkelistäni biisi kertoo yleisesti nykyajan keinotekoisuudesta ja pakkosyötetystä kulutushysteriasta. On siinä toki ripaus perus räppikeulintaa myös. Savuke ja kola miinus savuke.

ronskibiitti-makingof

Vielä jotain muuta mehukasta videon suunnitteluun ja tekoon liittyen?

Klaus Kustaa: Oltiin Kripun kanssa studiollani äänittämässä Jansolo feattia, kun Atte rupesi pommittamaan whatsappissa ideoillaan. Oltiin molemmat ihan järkyttyneitä, että ei kai nyt taas, kun rupesi paukkumaan referenssikuvia kaikista scifileffoista ja sekunnin välein viiden sekunnin audioviestejä, joissa Atte avaa visioitaan. Sen ei pitäisi olla fyysisesti edes mahdollista, mutta niin se Atte toimitti. Lavasteet ja kuvauspuitteet nähtyämme olimme aivan fiiliksissä tuon kahjon paimiolaisen kahjoista päähänpistoista.

Kribu: Tämä oli Atten puolelta hoidettu niin, etten minä ainakaan tiennyt juuri ollenkaan mitä tehdään, kun kuvauksiin saavutaan. Jopa kuvauspaikan kettu piti niin salassa, että saatiin tieto osoitteesta tuntia ennen kuvausten alkua. Herra ohjaaja vastannee tähän paremmin, mutta videossa seikkaillaan virtuaalitodellisuuden ja tulevaisuuden reaalimaailman välillä, joka toimii tässä ikäänkuin keinotekoisuuden metaforana.

Atte: Idea videosta pamahti mulle pimeässä autossa uutta Ronskikampetta luukutellessa keskellä Paimio-Turku -motaria. Eka mulle tuli mieleen Anna Lisää -kertosäkeen hokemasta linnunpojat naapottamassa suut auki ruokaa emoltaan. Tää yhdistettynä scifi-ympäristöön, ni synty tän videon punainen lanka; jätkät on kiinni äiti-koneessa. Ne vaativat suut auki punertavaa paksua ja makeaa nektaria, jota tää keskusmasiina pumppaa letkuilla suoraan siihen kytkettyjen kehon kiertoon. VR-lasit tuuttaa silmille kuvaa. Leipää ja sirkushuveja.

Onko lähiaikoina odotettavissa laajemmin uutta Ronskibiitti-tuotantoa?

Klaus Kustaa: Tää Anna Lisää singahtanee digisinkkuna, kunhan albumin julkaisukuviot hahmottuvat kunnolla.

Kribu: On. Paljonkin. Ensin julkaistaan Grillin’ Recordsin toimesta kokoelma meidän vuosien varrella julkaistuista seiskatuumaisista singleistä ja tietty kokkarilla on myös parit julkaisemattomat herkut täkynä. Sen jälkeen julkaistaankin täysin uusi albumi, jonka vielä salaiset speksit paljastetaan ihan kohta. Levy on kuitenkin jo valmis ja julkkari-ajankohta tulee olemaan elokuussa. Näiden lisäksi keksittiin vielä maailman ainoan lasermetal-yhtyeen kanssa vääntää EP nimellä Ronski & Satanic, mutta siitä sitten lisää, kun alkaa valmistua. Tällä megakokoonpanolla muuten vedetään spessukeikkakin Ilmiö 2017 -festivaalilla 29.7.

Ronskibiitti on tunnettu kovista live-keikoistaan, missä pääsee näkemään Ronskibiittiä tänä keväänä?

Klaus Kustaa: Huhtikuu näyttäis olevan keikkavapaa. Toukokuussa sitten taas on keikkoja enemmänkin. Sattalitella on eka oma soolokeikka 6.5. Rämön Janin Country Clubilla Rantakertussa ja 13.5 Ronskibiitti esiintyy yksityisbileissä. Kesällä toistaiseksi ainoastaan Ronski & Satanic keikka Ilmiössä on varmaakin varmempaa ja elokuun lopulla juhlistetaan iki-ihanan Bar Päiväkodin kymmenenvuotista olemattomuutta. Freshcode Unity Jam 2017 kysyn lauantaina 27.5. Turun Brinkkalan pihalla – siitä lähipäivinä toivottavasti lisää!

Lopuksi vähän hämmennystä Ronskin tapaan – haluatteko lähettää terveisiä tai ampua amorin nuolia?

Klaus Kustaa: Laineen Kasperi on minun toteemieläimeni! Terveisiä hänelle ja onnittelut Suomipalkinnon johdosta. Ja ostakaa ihmiset Ronskin t-paitoja. Niitä löytyy kaikissa marjapuuron sävyissä.

Kribu: Jep. Kasperi on kyllä timangiartisti ja hieno mies. Tai siis koko Kaucas-väki tottakai. Moro äijät! Kyllä multa irtoais herkkuterkut myös Ritarikunnan suuntaan. Mun mielestä on täysin itsestäänselvää että valmiiksi jo aktiivisten äijien pitää ottaa vielä ainakin yksi chapter yhdessä. Lisäks tuon meidän Sattaliten soolojutut kannattaa tarkistaa, kun levy ilmestyy. Haippaan myös serkkuäijääni Kakea, kunhan saa Isimasan kanssa duunattua matskuaan pihalle. Maisti-väelle toki myös morjenkset. Freshcodesta on vielä sanottava sen verran, että mulla on vahva kutina munaskuissa, että hommat on vasta ihan aluillaan ja oon fiiliksissä siitä, mitä kaikkea yhdistys voi aikaan vielä saada. Ja vielä yks juttu: Tulkaa Ronskikeikoille, koska siinä se kaiken pointti ainakin mun mielestä piilee!

Atte: Lainatakseni Pietaria ”Taikuri(t) oli itsekin ihmeissään”. Ollaan oltu Artturin ja Kallen kanssa myös hieman ihmeissään ja fiiliksissä, mitä sitä tuli oikein tehtyä. Muiden puolesta en voi puhua, mutta mulle tää on ollut erikois-merkityksellinen projekti, koska tää projekti on jollain tapaa mahdollistunut monien mun haaveiden ja monivuotisten tavoitteiden toteutumisen vuoksi ja tästä kaiken lisäks huomaan kuinka on tekijänä mennyt eteenpäin ja ennen kaikkea oppinut ettei ihan kaikkea kannata tehdä itse. Amoria kotiin tuesta ja ymmärryksestä ja äärettömän suuret kiitokset Ronskibiitille, Artturille, Kallelle, Tuulalle, Juppelle, Klausille ja muille tahoille, jotka jeesasivat tässä projektissa!

Freshcode.fi kiittää Ronskibiitin Klaus Kustaata ja Kribua sekä auteur Asemaraina-Atte Heinosta mukavasta juttutuokiosta, joka taisi venyä aika pitkäksi…mutta mikäs siinä. Odottelemme innolla uusia Ronskibiitti-julkaisuja!

Ronskibiitti esiintyy Freshcode Unity Jam 2017 -koko päivän ilmaisessa ja ikärajattomassa hip hop -kulttuuritapahtumassa Turun Brinkkalan pihalla lauantaina 27.5.
http://freshcodeunityjam.fi/

Ronskibiitti Facebookissa:
https://www.facebook.com/Ronskibiitti/

Ronskibiitti Instagramissa:
https://www.instagram.com/ronskibiitti/

Asemarain/Atte Heinonen @ Kulttuurispotti Asema:
http://asematurku.fi/