Mano & Aitoaho ja Illmari avaavat vuoden 2017 rap-iltamat Turussa

4.1.2017

Kuva: Satu Tuuli Karhu

Koko kuluvan vuoden olemme odottaneet, koska Turussa taas räpätään. Nyt huutoon vihdoin vastataan, kun Kulttuurispotti Asema polkaisee 2017 räppihommat käyntiin Pikku-Torressa loppiaisaattona 5. tammikuuta. Tapahtumassa esiintyvä Mano & Aitoaho -kaksikko julkaisee samalla musiikkivideon tulevalta levyltään, illan avaa Turussa ensimmäistä kertaa esiintyvä Illmari.

Freshcode.fi jututti turkulaislähtöistä näyttelijä/mc Manoa, joka kertoi mistä on kyse.

Avaatko vähän alkuun vielä tietämättömille – kuka ja mitä on Mano, ja mikä meininki?

Mano on nykyisin Helsingissä asuva turkulaislähtöinen näyttelijä ja mc. Ajauduin joskus räppäämään kun RCM (Roots Cultural Movement -liike Turussa) avattiin – se oli ehdottomasti spookeinta mitä olin siihen asti tehnyt. Huomasin et esiintymiskokemuksena se oli näyttelemiseen verrattuna raakaa ja eräällä tavalla alastonta, ei ollu roolin suojaa, oli vaan mä, biitti, mikki ja mun lyriikat – jäin siihen heti koukkuun. Päätin et aion tehdä mun epämukavuusalueesta mun mukavuusalueen. Sit tuli Kärkäs & Vaiheilijat ja RCM:n jamit ja hiffasin et tätä mä haluan tehdä!

Mano & Aitoaho?

Aitoaho on meistä se musikaalinen. Mano & Aitoaho -juttu alko vähän sattumalta, oltiin oikees paikas oikeeseen aikaan. Satuttiin samaan bussiin matkalla Turkuun ja Aitoaho kysy et haluuks mä kuulla sen tekemii biittei – jos ois jotain vinkkejä. No mä kuuntelin yhen ja kysyin et onks sil lisää ja se lähetti muutaman ja mä sanoin et otan nää kaikki. Pian onkin levy valmiina, yks biisi puuttuu vielä – työstetään vielä vikaa biisiä levylle Haamun kanssa ja sit alotetaanki tekee jo seuraavaa.

Ilmari Aitoaho on turkulaislähtöinen pianisti ja kosketinsoittaja, jonka nimeen on voinut törmätä jazz- ja funk-kuvioissa.

Esiinnytte loppiaisaattona Turun Pikku-Torressa, kerro vähän mitä luvassa.

Joo, illan alottaa Kumpulan filosofi Illmari – se on huikee! Tyyli on alitajuntaan porautuvan filosofista ja sopivan jumista mut silti tiukkaa. Meidän setti Aitoahon kanssa on sit taas suhteellisen kantaaottavaa ja kokonaisvaltaista hip hop -fiilistelyä, kuitenkin pieni pilke silmäkulmassa. Jengi ottaa ittensä vähän turhan tosissaan nykyään, minä mukaanlukien – mut mähän en osaa vetää ku täysillä! Se on aina ollu niin, musta hyvillä räppikeikoilla on aina vähän paskat housussa, silleen et ei tiedä mitä seuraavaks oikeen tapahtuu. Kandee tulla kattoo ja tulla kans siihen eturiviin, se on paras paikka mis sylki lentää vähän päälle. Taiteestahan on tosi vaikea puhua varsinkin tekijänä, taide pitää kokea ja parhaiten kokemisen tunteen saa tulemalla paikan päälle.

Julkaisette iltamissa myös uuden videon?

Joo Tulen tanssi -video pistetään ulos loppiaisaaton keikalla Turussa! Biisihän on aika blaastausta, mut itelle se tuntu tekovaiheessa siltä että nyt ollaan ekaa kertaa projektin aikana asian äärellä. Sit ku Aitoaho ja Josu Mämmi viel miksas sen ni huhhuh! Myöhemmin tuli sellanen olo et siihen tarvis vähän jotain synkähköö huumoria ni onneks frendit lähti jeesaa: Joonas Vaittinen kuvas ja editoi ja näyttelemään saatiin kova koomikkotrio (Paavo Kinnunen, Juha Pulli ja Joonas Kääriäinen). Ideoitiin poikien kanssa ja lopputuloksen näkee sit torstaina Pikku-Torressa tai myöhemmin YouTubessa.

Vielä loppuun ajatuksia/odotuksia alkaneelle vuodelle 2017?

Paljon keikkoja, uusia julkasuja, hyvää suomenkielistä hip hoppia, solidaarisuutta ja rauhaa – eiköhän se oo kutakuinki siinä!

Freshcode kiittää Manoa juttutuokiosta ja jää innolla odottamaan tulevaa!

Asema esittää: Mano & Aitoaho, Illmari + AinaSamaÄiä aka djsucks! loppiaisaattona, torstaina 5.1.2017 Turun Pikku-Torressa.
https://www.facebook.com/events/1203540203066615/

Mano & Aitoaho Facebookissa:
https://www.facebook.com/manojaaitoaho/

Illmari Facebookissa:
https://www.facebook.com/illmari.rap/