Popping-mestari Janne Erkki Laine haastoi robotit tanssilattialla Kiinassa

19.12.2016

Video: Popping Santa in China – turkulainen popping-mestari haastoi robottipukit tanssilattialla Kiinassa. https://youtu.be/pNHNCysbwmA

Viidenkymmenen vuoden kunnioitettavaa ikää lähenevä electric boogien ja popping-tanssin taitaja on tanssinut yli kolmekymmentä vuotta ja jatkaa edelleen. Janne pitää vaihtelusta, ja luo nahkaansa kausiluontoisesti – tekemistä riittää 3D-mallinnuksesta peltotöihin ja joulupukin hommiin Kiinassa. Hän vetää myös popping-robottitanssikursseja nuorille, ja oli mukana Freshcode Unity Jamissa työpajoineen.

Tällä kertaa Bryan Mäyrä -nimelläkin tunnettu hahmo yllättää kuvaamallaan popping -videolla, jossa vanhan koulun mestari haastaa kiinalaiset robottikollegansa tanssilattialla.

Freshcode.fi sai old school -äijän kiinni vastaamaan kysymyksiin.

Miten ihmeessä olet päätynyt Kiinaan tanssimaan robottien kanssa?

Jokunen vuosi sitten hain joulupukin paikkaa Kiinassa ja sain sen. Olihan siihen muitakin hakijoita, mutta mulla oli lyödä pöytään esiintymiskokemusta 1980-luvulta saakka, kun kierrettiin Suomea Icebreakers -breakryhmän kanssa. Yleensä en sotke robottitanssia pukkihommiin, koska kaikkia hyviä asioita ei välttämättä kannata sotkea keskenään. Nyt kuitenkin sattui kohdalle niin herkullinen tilanne, että oli ylimääräistä aikaa, kaksi toimivaa robottijoulupukkia ja kamera.

Janne Erkki teki videon huvikseen, nähdäkseen miltä se näyttää – ja piti lopputulosta hauskana.

Suomalainen joulupukki on ihan vetävä vientituote Kiinassa. Se on se aito, oikea. Laadulla on tekijänsä – meillä on parhaat puvut, parrat ja tyypit – ja kaikki on koulutettu tehtäväänsä. Videolla näkyvät pukkikamat on mun omat. Sitten on erikseen pro-kamat.

Kuinka kauan olet tanssinut – mikä saa jatkamaan?

Olen tanssinut 33 vuotta. Treenaus alkoi 1983, kun näin sattumalta jonkun videon ja luin lehdistä, että tämmönen homma on olemassa. Eka keikka oli 1984. Olen päässyt esiintymään ympäri Suomea, Unkarissa, Virossa, Latviassa ja Venäjällä.

Esiintymiset antaa syyn treenata ja aina välillä keksii jotain uutta siihen settiin. Sitten saa taas uutta virtaa hommaan – joku battle tässä on vielä otettava, ennen kuin kaatuu kuoppaan!

Video: Double KingTut by Bryan Mäyrä and Mr Tinman. Janne Erkki Laine ja Timo Isomäki Icebreakers -ryhmästä treenaavat vuonna 1987.
https://youtu.be/KSRIG-roQRo

Mitä hip hop -kulttuuri merkitsee sulle?

Hip hop -kulttuuri on antanut mulle paljon. Se on vieläkin mun elämän rakkaus kaikkine osa-alueineen. Tiedä missä sitä olis, jos ei olis päässyt silloin aikoinaan ilmaiseksi treenaan breikkiä nuorisotalolle silloin 1980-luvulla. Oli joku paikka minne mennä, tuli kavereita, reipasta tekemistä, oppi tekemään yhteistyötä muiden kanssa, oppi itse suunnittelemaan omat juttunsa pienestä pitäen ja pääsi kiertämään.

Päättäjille sanon, että kannattaa satsata lasten- ja nuorten harrastusmahdollisuuksiin. Se maksaa itsensä yhteiskunnalle moninkertaisena takaisin.

Lopuksi Janne Erkki (tai ehkä hän on juuri muuntautunut taas joulupukiksi) toivottaa hyvää joulua kaikille tasapuolisesti, Freshcode yhtyy toivotuksiin!